Nyheter från DF

Avstängning upp till tio år vid allvarliga kränkningar och idrottsombudsmannen ska få anmäla ärenden till bestraffning. Det är två av åtgärderna i Riksidrottsstyrelsens förslag för en ännu tryggare idrott för alla.

Hanna Mäki är barn- och ungdomsutvecklare i GUIF, som under hösten startade ett projekt för att ge ungdomar i föreningen möjlighet att få testa på att vara ledare och utveckla sitt ledarskap.

Torsdag 25 april genomfördes årsmöte för Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna på Skellefteå Kraft Arena.

Mentorskap kan vara ett bra sätt att skapa trygghet för nya ledare. Att använda erfarna ledare som mentorer kan dessutom vara väldigt utvecklande för både mentor och adept. GUIF är en av flera föreningar som jobbar med mentorer.

Under de senaste åren har flera föreningar i länet anställt barn- och ungdomsutvecklare för att ge stöd till ledare och föräldrar. Målet är att så många som möjligt ska vilja stanna så länge som möjligt i en så bra idrottsverksamhet som möjligt.

När Emelie kom till Sverige var hon ganska blyg, hon kunde inte språket och vågade inte riktigt ta kontakt med någon. Genom idrotten hittade hon gemenskap, nya vänner och vägen till att lära sig svenska.

För Tannbergsskolans skol-IF har satsning på integration inneburit många fler medlemmar och ett brett utbud av nya idrotter. Yohannes och Abdullah är två av de ungdomar som hittat både språk, vänner och en meningsfull fritid genom föreningen.

Är du ung, energisk och brinner för att leda andra? Eller känner du någon som passar beskrivningen? Nu har 20 unge ledare möjlighet att utvecklas i sin ledarroll och byta erfarenheter med andra i samma ålder, med liknande utmaningar.

Vad vet du om våra idrottsprofiler och vad kan du om idrotten i Västerbotten? Testa dina kunskaper genom att delta i veckans Idrottsquiz. Denna gång är Stig Strand huvudperson.

Årets idrottsförening i Västerbotten är ett pris instiftat i Börje Sandgrens namn, i syfte att lyfta fram Idrottsföreningar som bidrar särskilt positivt, till samhället, till Idrotten eller på annat sätt.

Häromveckan prisades Polarbröd för bästa sponsring i Europa med sitt koncept "Välkommen ut", där de stödjer föreningar vid prova-på dagar. Vi har frågat dem och Martinsons om några tips att tänka på för föreningar som vill söka sponsring.

Idrottsservice vill ge föreningar mer tid till idrott genom att avlasta de sysslor som upplevs mest betungande. Tidigare har Idrottsservice erbjudit hjälp med ekonomi och administration men nu kan föreningar även få hjälp med praktiska tjänster.

Hur ser en modern förening ut för er? Vad kännetecknar den och vad behöver föreningen börja göra, fortsätta med och sluta göra. Svaret på denna fråga finns hos dess medlemmar.

73 procent män och 27 procent kvinnor är ledare inom barn- och ungdomsidrotten. Västerbotten är det distrikt i landet som har högst representation av kvinnliga ledare i statistiken, men även här är det en bit kvar till målet om 60/40 representation.

Vad vet du om våra idrottsprofiler och vad kan du om idrotten i Västerbotten? Testa dina kunskaper genom att delta i vårt nya Quiz .

Postadress:
Betsele IF - Fotboll